IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Два водещи украински доставчика на неон са спрели работа

Те произвеждат около половината от световните доставки на материала, който се ползва за производството на чипове

16:50 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Два водещи украински доставчика на неон, които произвеждат около половината от световните доставки на ключовия материал за производството на чипове, са спрели дейността си, след като Москва засили атаките си в Украйна. Новината заплашва да повиши цените и да влоши недостига на чипове, предава Ройтерс

Около 45-54% от световния полупроводников неон, който е особено важен за лазерите за правене на чипове, идва от две украински компании – Ingas и Cryoin, сочат изчисления на Ройтерс, базирани на данни от компаниите и от фирмата за пазарни проучвания Techcet. Световното потребление на неон за производството на чипове достигна 540 метрични тона миналата година, сочат данни на Techcet.

И двете фирми са прекратили дейността си, твърдят техни представители, с които Ройтерс се е свързала. Това се е случило, след като руските войски засилиха атаките си срещу украински градове, убивайки цивилни и унищожавайки важна инфраструктура.

Спирането на работата на двете компании хвърля сянка върху световното производство на чипове, което вече се бори с недостиг, след като коронавирусната пандемия увеличи търсенето на мобилни телефони, лаптопи и автомобили, принуждавайки някои компании да намалят производството си.

Въпреки че прогнозите за количеството запаси от неон при производителите на чипове варират значително, производството може да бъде засегнато, ако конфликтът се проточи, твърди Анджело Зино, анализатор на CFRA.

„Ако запасите се изчерпат до април и производителите на полупроводници нямат заключени поръчки в други региони по света, това вероятно ще означава допълнителни ограничения за по-широката верига на доставки и невъзможност за производство на крайния продукт за много ключови клиенти“, казва той.

Преди инвазията Ingas произвеждаше 15 хил. до 20 хил. кубични метра неон на месец за клиенти в Тайван, Южна Корея, Китай, САЩ и Германия, а около 75% от тях се ползваха от индустрията за чипове, твърди Николай Авджи, главен търговски директор на компанията.

Тя е базирана в Мариупол, който е обсаден от руски войски. В сряда руските сили разрушиха там родилен дом, което Киев и западните съюзници определиха като военно престъпление. Москва каза, че болницата вече не е функционирала, а е била окупирана от украински бойци.

„Страдат цивилни“, коментира Авджи в имейл, изпратен миналия петък, отбелязвайки, че маркетинговият директор на компанията не може да отговори, защото няма интернет, нито достъп до телефон.

Cryoin, която произвеждаше между 10 хил. и 15 хил. кубични метра неон на месец и която е базирана в Одеса, е спряла работа на 24 февруари, когато започнаха атаките. Целта на този ход е бил да опази сигурността на своите служители, казва директорът на звеното за бизнес развитие Лариса Бондаренко.

По думите ѝ фирмата няма да може да изпълни поръчки за 13 хил. кубични метра неон за март, освен ако насилието не спре. Тя твърди, че компанията може да се справи за период от поне три месеца, но предупреди, че ако оборудването ѝ е пострадали, това ще повлече надолу финансите на предприятието и ще затрудни рестартирането на дейността в по-кратки срокове.

Бондаренко също така е несигурна дали компанията ще има достъп до допълнителни суровини за правенето на неон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още